Uutiset

15.01.2011

Onnellista Kissan vuotta 2011!

Têt nguyên dán eli têt on yksi vietnamilaisten tärkeimmistä juhlista. Miljoonat vietnamilaiset ympäri maailmaa valmistautuvat oman kuukalenterinsa mukaiseen uuden vuoden juhlaan, joka ajoittuu länsimaisen kalenterin mukaan tammi-helmikuuhun.
Juhlan valmistelut alkavat hyvissä ajoin. Ennen vuoden vaihdetta on tapana, että perheet lähettävät keittiön hengen (Ông Táo) taivaaseen perinteisin rituaalein. Hengen uskotaan kertovan taivaan keisarille edellisen vuoden tapahtumista. Henki palaa keittiöön kolmenkymmenen päivän kuluttua toivottamaan uuden vuoden alkua ja suojelemaan perhettä. Kun henki on poissa, perheet polttavat tavallista enemmän suitsukkeita pitääkseen pahat henget loitolla.

Vanhan uskomuksen mukaan vuoden kolmena ensimmäisenä päivänä ei ole hyvä siivota, sillä silloin voi vahingossa lakaista hyvän onnen pois. Vasta neljäntenä päivänä voi siivota, mutta silloinkaan ei vielä kannata viedä roskia pois.

Têtin kunniaksi ulko-oven molemmille puolille on tapana ripustaa punaiselle paperille kirjoitettuja tekstejä. Tekstit, kahdeksankulmaisella amuletilla koristettu bambunoksa ja erilaiset rituaalit auttavat nekin pitämään pahat henget loitolla.

Uutena vuotena ovet ovat avoinna aamusta iltaan. Vieraille tarjotaan monenlaisia juhlaruokia. Osa ruoista on asetettu uudenvuodenaattona kotialttarille alttarille esi-isiä ja perheen suojelushenkiä varten. Banaanipuunlehtiin kääritty, kymmeniä tunteja höyrystetty tahmea riisikakku ban tet, on yksi tunnetuimmista juhlaruoista. Toinen perinteinen kakku on tahmeaa riisiä ja papuja sisältävä lehtiin kääritty banh chuong. Eri puolilla maata tarjotaan erilaisia ruokalajeja, mutta kaikkialla käytetään runsaasti porsaan lihaa, kalaa ja vihanneksia. Kuivattu kookospähkinä ja kuivatetut hedelmät maistuvat lapsille, jotka vierailevat kodeissa toivottamassa hyvää uutta vuotta.